Access Governance: white paper

Wie mag wat en waarom is dat zo? Dat is de kernvraag van beveiliging. Van informatiebeveiliging en cybersecurity. Maar ook van fysieke beveiliging.

Op zich is de vraag betrekkelijk eenvoudig te bepalen wie iets mag: De eigenaar bepaalt wie iets mag, wie toegang krijgt. De eigenaar van een pand bepaalt bijvoorbeeld wie het pand binnen mag. En als de eigenaar het pand verhuurt, dan zou de huurder, als ‘contracteigenaar’ binnen de contractvoorwaarden ook toegang kunnen verlenen aan anderen. Dit is een betrekkelijk eenvoudig principe. En dat zou ook betrekkelijk eenvoudig reproduceerbaar kunnen zijn voor andere contexten, zoals toegang tot informatie, gegevens en systemen, maar er is wel meer over te zeggen: Als we het hebben over informatievoorziening, dan is er namelijk sprake van meerdere eigenaren en meerdere typen eigenaren en gebruikers. Dat maakt dat de vraag over ‘Wie Wat Waarom mag’ wel een diepere lading heeft dan alleen maar een sleutel verstrekken aan de huurder van een pand. 

 

Wil je meer lezen? Dit artikel is beschikbaar voor Mijn Cqure leden die ingelogd zijn. 

Downloads

Om deze bestanden te kunnen downloaden, dien je ingelogd te zijn met een Mijn Cqure account. Heb je nog geen account? Meld je dan even aan met je e-mailadres of social media account. Inloggen en aanmelden kan rechtsboven of onderaan deze pagina.