Morgen beter dan vandaag

Joop van den Ende zei deze week op TV “ Als je morgen niet beter wilt presteren dan vandaag, dan kun je net zo goed stoppen” Leuk, om van een man te horen die alles al heeft wat je je maar kunt wensen. Daar schuilt échte ambitie in. Geweldig om te horen, juist van hem!

Wat is de voedingsbodem van ambitie eigenlijk? Jezelf verbeteren, een onderneming verbeteren, of een bijdrage leveren aan het geluk en de tevredenheid van anderen, waardoor je zelf een blij en tevreden mens bent? Die laatste past mij het beste, de rede dat ik me aangetrokken voelde tot de opmerking van Joop van den Ende. 

Mijn goede vriend Emiel Aalbers, duizendpoot van de eerste orde, hij runt namelijk een sportschool, is fysiotherapeut, niet onverdienstelijk DJ, en heeft daarnaast nog ruimte om full time positivo te zijn, vroeg me waarom het alweer over ambitie moest gaan. ‘Daar heb je het toch al vaak over gehad’ zei hij. Hij heeft in de basis natuurlijk gelijk, echter het onderwerp is zo fascinerend dat ik er steeds weer over na blijf denken.

Laten we ambitie eens in een breed perspectief plaatsen, en niet alleen naar Joop van den Ende kijken. Denk even aan uw vriend, vriendin of kennis. Wat zie je bij hen terug in bevlogenheid, en dus echte ambitie? Ik denk dat de meeste mensen helemaal niet zo ambitieus zijn. Jammer, want het is enkel een emotie die feitelijk iedereen kan laten genieten. Geniet je van wat je doet, dan word je logischerwijs, gemiddeld genomen dat wel, succesvoller. Volgt u het nog? Ambitie heeft een motiverend vermogen voor iedereen, niemand uitgezonderd.

Het gaat dus om de vraag; Hoe graag wil je naar dat punt op de horizon en hoeveel zin heb je er in? En niet te vergeten, hoeveel heb je er eigenlijk voor over om dat doel te realiseren? Intrinsieke vrolijkheid en effort om je doel te bereiken. De mens is van natura een lui wezen. Dit is wetenschappelijk bewezen. De weg van de minste weerstand is vaak niet de best weg naar succes.

Je moet hierbij dus wel goed opletten dat je talent niet verwart met ambitie. Talent kan je heel ver brengen. Maar de wil om te verbeteren is de basis van de drive die je naar een hoger niveau kan brengen. Hierbij is Joop van den Ende een van de mooiste voorbeelden. Talent en drive samenbrengen. Ik vergeet er hierbij wel nog één en dat is geluk, maar die is vrij moeilijk te beïnvloedden. Het kan overigens wel, maar daar schrijf ik volgende keer wel wat over. Leuk onderwerp ook.

Neem een voorbeeld aan mijn vriend Emiel. Hij is momenteel op veel vlakken heel erg goed bezig. Maar, het moet gezegd, het is een ontzettend veelzijdig en talentvol persoon. Heeft hij naast zijn talenten ook ambitie? Dat zal moeten blijken. Ik houd jullie op de hoogte!