26
Nov
27
Nov
28
Nov

Defend Against Modern Targeted Attacks

Defend Against Modern Targeted Attacks (DAMTA) Training: Een op maat gemaakte training voor je securityteam door Outflank in samenwerking met Cqure

Maak je op voor een driedaagse kennisintensieve training die je leert hoe je je kunt verdedigen tegen de moderne aanvalstechnieken van red teams en gerichte aanvallers.

We zullen je niet lastigvallen met de standaard tools van pentesters. En we besteden geen aandacht aan de kant-en-klare regels in je SIEM die eindeloze false positives opleveren. We gaan je juist wel voeden met de nieuwste kennis en technieken van gerichte aanvallers, en geven je hulpmiddelen om je een betere verdediger te maken.

Gebaseerd op de vele jaren ervaring in het uitvoeren van Red Teaming operaties, en hands-on SOC- en incident response-ervaring, delen we de essentiële concepten en technieken met je om moderne aanvallen te begrijpen en ertegen te verdedigen. Hier geen Nmap, Nessus, exploits en Metasploit. Maar juist wel Pyramid of Pain, Course of Action Matrix, Cobalt Strike, Golden Tickets, Kerberoasting, Domain Fronting en andere zaken die er echt toe doen. We hebben ook een enorm online lab voorbereid dat een representatieve bedrijfsomgeving is. Hierin besteed je grofweg de helft van de tijd aan het duiken in praktische opdrachten voor aanvallende en verdedigende acties.

De video hieronder is gemaakt tijdens de editie in juni 2018.

Dit evenement bijwonen?

Voor dit evenement kun je je inschrijven. Vul het aanmeldformulier in om je presentie op te geven, je aanwezigheid wordt per e-mail bevestigd.

Naar het aanmeldformulier

Deze editie is vol, maar we houden een wachtlijst aan.

Wie zou aanwezig moeten zijn?

De training is optimaal geschikt voor:

 • Verdedigers (i.e. Blue Teamers, SOC-specialisten) die hun vaardigheden willen versterken, direct van ervaren Red Teamers willen leren en ervaring willen opdoen met aanvallende en verdedigende hulpmiddelen om zich beter te verdedigen tegen moderne offensieve methodieken, tools en technieken.
 • Beveiligingsprofessionals die geïnteresseerd zijn in het uitbreiden van hun kennis van moderne aanvalstechnieken, Red Teaming en de verdediging hiertegen.
 • Forensische professionals die de hele lijn van een aanvaller en aanvallende tactieken beter willen begrijpen.
 • Penetratietesters en ethische hackers die de stap willen maken naar Red Teaming, of die hun klanten betere aanbevelingen willen kunnen geven over defensieve maatregelen.
 • Technische auditors en security officers die hun praktische ervaring en technische vaardigheden willen vergroten.

We verwachten van deelnemers dat ze over een technische IT-achtergrond en een basisniveau van beveiligingskennis beschikken. Je wilt je waarschijnlijk niet aanmelden voor deze training als je bang bent van de command line of als je nog nooit hebt gehoord van Golden Ticket en Command en Control-verkeer. Maar de training is zodanig opgezet dat zowel beginners als gevorderden welkom zijn.

Belangrijkste trainingsdoelen

De training bevat de volgende belangrijkste doelen:

 • Leer hoe moderne aanvallen werken en hoe je je hier beter tegen kunt verdedigen.
 • Begrijpen en kunnen toepassen van belangrijke theoretische concepten zoals Kill Chain, Course of Action Matrix en Pyramid of Pain.
 • Nieuwste en meest effectieve hack- en detectietechnieken.
 • Praktisch leren gecombineerd met theoretische onderwerpen.
 • Direct hands-on ervaring opdoen met verschillende aanvallende tools in combinatie met detectie- en onderzoekstools in een lab omgeving die groot en representatief is voor echte bedrijfsnetwerken.
 • Lab-handleiding die de deelnemers helpt en die gemakkelijk te volgen is.
 • Trainingsmateriaal vol met kennis om mee naar huis te nemen en opnieuw door te nemen.

Lab omgeving

Tijdens de training hebben de deelnemers toegang tot een lab omgeving die fungeert als speel- en leerterrein. Het hebben van een representatieve lab omgeving is een kernpunt voor deze training omdat wij geloven dat zo het leereffect wordt vergroot. Hier niet een kwetsbare webapplicatie, 2 Linux servers en een Windows werkstation. Nee deze persoonlijke(!) lab omgeving is bewust representatief met echte bedrijfsnetwerken. Verwacht dus een groot aantal Windows- en Linux-servers, Active Directory-domein met sub domeinen, Windows-desktops, meerdere services, gebruikersaccounts en service-accounts. Ook zijn er enkele vaak voorkomende zwakheden geconfigureerd.

Net zo belangrijk is de centrale monitoringomgevingen met open source en commerciële tools, o.a. Redline, sysmon, WEF en ELK-stack. Hier worden aanvallen opgespoord en geïnterpreteerd.

Iedere deelnemer heeft ook de beschikking over een aanvallerslab, voor het uitvoeren van enkele offensieve acties. Dit aanvalsproces wordt vergemakkelijkt door het gebruik van de volwassen en gemakkelijk te gebruiken Cobalt Strike tooling.

Agenda en belangrijkste onderwerpen

Dag 1

 • Introductie
 • Theoretische kernbegrippen over aanvallen en verdedigen, v.b. SIEM, SOC, Pyramid of Pain, TTPs, MITRE ATT&CK, Intruder’s dilemma, Attacker’s Playground, Assume Compromise, Kill Chain, lateral movement.
 • Lab 1: opzetten toegang naar offensieve en defensieve labs. Recon van je doelwit, en maken van een aanvalsplan.
 • Theorie van aanvalsvectoren, v.b. watering hole, phishing, aanvalsmethoden met Microsoft Office.
 • Lab 2: maken, editen en reviewen van malafide Office-documenten.
 • Theorie infrastructuuropzet en -technieken van de moderne aanvaller, v.b.. C2, redirectors, low and slow principle, beacon traffic, Domain Fronting en Cobalt Strike.
 • Lab 3: setup van je aanvallers infrastructuur, en deploy je malware.

Dag 2

 • Theorie en effectiviteit van ‘Malware prevention and investigation’, v.b. antivirus, anti-spam evasion, C2 basics, drive-by downloads, HTA, Java and Jscript, application whitelisting, End-Point Detection & Response.
 • Lab 4 - Forensics: onderzoek van een gecompromitteerd werkstation d.m.v. Endpoint Detection and Response tooling, malware sandboxes en Yara.
 • Theorie van ‘Privilege Escalation and Lateral Movement’.
 • Windows en Active Directory vanuit het perspectief van de aanvaller en de verdediger. Aandacht voor kernonderwerpen zoals Wdigest, NETNTLM vs. NTLM hashing, Sharphound, WMI, Psexec, Remote PowerShell, Golden and Silver Tickets, SPNs, Kerberos, LLMNR, etc.
 • Lab 5 - Offensief: gebruik de eerder verkregen toegang tot je target om verdere toegang in het netwerk te krijgen. Gebruik de zojuist geleerde technieken, en een aantal bekende tools zoals Cobalt Strike, PowerView en Mimikatz en een aantal minder bekende tools gaandeweg.

Dag 3

 • Theorie van ‘Detection & Incident Response’, v.b. centrale logging d.m.v. Windows Event Forwarding, Sysmon, shim caches, NetFlow, belang en details van templates bij incident response, methodes voor containment.
 • Lab 6: Detection, Hunting and Investigation. Gebruik de SIEM van het lab om een complexe aanval te analyseren.
 • Theorie ‘Mitigation & Improvment’: ASD Top 35, voorname papers en defensieve concepten van Microsoft (LAPS, AppLocker, Privileged Access Management) en anderen.
 • Lab 7: verrassings-lab

Locatie, prijs en data

Locatie

BCN Amsterdam ArenA
Atlas Arena Complex Gebouw Azië - 5e etage
Hoogoorddreef 5
1101 BA Amsterdam

Plan je route

Deze locatie bevindt zich op loopafstand van station Amsterdam ArenA. Naast het gebouw van BCN zijn verschillende (betaalde) parkeergarages. Tevens is er de mogelijkheid de fiets te parkeren.

Prijs en data

De training duurt drie volledige dagen en staat gepland op dinsdag 26, woensdag 27 en donderdag 28 november 2019, tussen 09:00 uur en 17:00 uur. Gedurende deze dagen wordt drinken en lunch geserveerd. De eerste avond van de training, op 26 november, is er een gezamenlijk diner. Aan het einde van de training ontvang je een certificaat van deelname. Dit alles samen kost € 1950, - exclusief BTW per persoon.

Taal en benodigdheden

Het cursusmateriaal is in het Engels. Tijdens de training spreken de trainers in principe Nederlands, maar indien een van de cursusdeelnemers verzoekt om Engels te spreken, wordt de gehele cursus Engels gesproken.

Je dient een eigen laptop mee te brengen naar de training waarop een RDP geïnstalleerd is. Dit is mogelijk op Windows (standaard geïnstalleerd), MacOS en Linux (alternatief). een laptop met een Remote Desktop Client geïnstalleerd.

Deelnemersreferenties

Een selectie van reacties van vorige deelnemers:

 • “Excellent training, excellent and complementary skill sets brought to the table by the trainers!”
 • “Very refreshing to learn from an offensive point of view. Thanks so much!”
 • “Leuk team, goede presentaties, presentatoren beheersen duidelijk de materie.”
 • “Goede verbeterplannen voor eigen organisatie, zowel korte als langere termijn”
 • “Veel bruikbare informatie over incident lifecycle management bij security incidenten!”
 • “Simply superb!! An excellent exercise to see things from the perspective of an attacker and use the methods and tools. Also, to attack not a single server but to gain entrance to a complex network, this made it much more real and rewarding!”
 • Ever thought a trainer could tell you how someone can hack a Stroopwafel-factory company in just 3 days? Outflank pulled it off during this knowledge intensive training, making it even possible for you go back to your own company with the ability to do it yourself and having the knowledge on how to change your monitoring to start detecting it. And with the flair and fun it.s presented, you'll definitely be looking for the next training they will (hopefully) be offering.
  Someone in the Dutch financial industry
 • De ideale mix en tevens opfriscursus om met een andere blik naar je line-of-defence te kijken. Patchen en monitoren alleen is hedendaags niet meer genoeg, wat log je waar en waarom. De praktijkvoorbeelden zijn een optimale aanvulling op de theorie en praktijk. Kortom een intensieve en must training voor de security professional.
  Johan Van Langenhove, CERT, Eindhoven University of Technology.

Jouw trainers

De training wordt gegeven door 3 van de volgende trainers: Pieter Ceelen, Stan Hegt, Jarno van de Moosdijk en Marc Smeets. Allen werkzaam bij Outflank, richten ze zich op Red Teaming-operaties en geavanceerde penetratietests. De training is gemaakt op basis van hun jarenlange ervaring met offensieve operaties en het adviseren van hun klanten. Ze hebben elk hun eigen expertise in deze training. In de profielen onder aan de pagina kun je meer lezen over de trainers.

Contact

We hopen je voldoende te hebben geïnformeerd, maar als er vragen zijn, als je meer informatie wilt of als je een interne training voor jouw bedrijf wilt plannen, helpen we je graag. Je kunt Dennis Nuijens van Cqure bereiken voor vragen en verdere informatie. Zijn contactgegevens zijn +31 (0) 6 588 12 977 of dennis.nuijens@cqure.nl

Dit evenement bijwonen?

Voor dit evenement kun je je inschrijven. Vul het aanmeldformulier in om je presentie op te geven, je aanwezigheid wordt per e-mail bevestigd.

Naar het aanmeldformulier  Bekijk Nederlandse folder  Bekijk Engelse folder

Experts/sprekers

 1. Pieter Ceelen IT security expert, hacker & co-founder bij Outflank

  Pieter is een ervaren technisch beveiligingsanalist met meer dan 8 jaar ervaring. Hij heeft ervaring met technische beveiligingsbeoordelingen/ -advies, penetratietesten, respons op incidenten en dreig..

  Meer over Pieter Ceelen

  Bekijk op Linkedin

 2. Stan Hegt Digital security expert and co-founder at Outflank

  Stan is een digitale beveiligingsspecialist en een professionele hacker. Hij heeft meer dan een decennium aan ervaring op dit gebied en heeft een Master of Science-graad in Information Security Techno..

  Meer over Stan Hegt

  Bekijk op Linkedin

 3. Jarno van de Moosdijk Digital security expert, ethical hacker & director at Outflank

  Jarno is een IT security specialist en professionele hacker. Door zijn jaren van offensieve ervaring, gecombineerd met zijn achtergrond in systeem- en infrastructuur consultancy en beheer, weet h..

  Meer over Jarno van de Moosdijk

 4. Marc Smeets IT security expert, ethical hacker & co-founder bij Outflank

  Marc is een ervaren professionele hacker en red teamer. Met 10+ jaar ervaring in IT security en 3 jaar als systeem- en netwerkengineer weet hij hoe in te breken en ook hoe te verdedigen. Zijn specifie..

  Meer over Marc Smeets

  Bekijk op Linkedin