De meest gestelde vraag van een informatiebeveiliger aan Remco Bakker

Wanneer we starten aan het maken van de selectie van informatiebeveiligers voor een opdracht, is vaak de eerste vraag van een informatiebeveiliger: “Kun je mij vertellen, waar de werkzaamheden uit bestaan?” Veel professionals willen graag zeer gedetailleerd weten wat de werkzaamheden zijn binnen een opdracht. Een begrijpelijke vraag, zo schatten zij zelf in of ze eventueel in aanmerking komen voor de opdracht.

Echter om een juiste match te maken tussen opdracht en informatiebeveiliger, is specifieke ervaring voor het kunnen verrichten van de concrete werkzaamheden voor mij maar een klein onderdeel. Een gesprek met een kandidaat is er op gericht, om een breder beeld te krijgen van hun ervaring, kennis en visie. Het CV dat een informatiebeveiliger aanlevert, is daarbij het vertrekpunt. Daarbij kijk ik uiteraard naar relevante informatie voor de werkzaamheden waar iemand voor uitgenodigd wordt. Maar een goede onderbouwing van onze keuze van kandidaat naar de opdrachtgever toe, vraagt meer dan alleen aftikken van de vereiste specificaties.

Vragen die voor mij van belang zijn:

  • Waar ligt iemands passie?
  • Waarom werk je in de informatiebeveiliging?

Dit laatste is voor mij de belangrijkste vraag. Daar kunnen allerlei antwoorden op mogelijk zijn natuurlijk, maar het geeft vaak een goed beeld van de manier, waarop iemand tegen een bepaalde klus aan kijkt. Hierdoor krijg je direct inzicht van het niveau waarop iemand werkt, wat zijn eventuele technische bagage is en in wat voor omgeving hij of zij het liefste werkt.

Kortom, het antwoord op de die meest gestelde vraag vrijwel altijd een tegenvraag. Voor ons is een compleet beeld krijgen van iemands persoon, kennis en vaardigheden als informatiebeveiliger het doel. Op basis daarvan maak ik een eerste selectie. Het is daarna aan de klant om op basis van onze selectie te besluiten, met wie men in gesprek wil gaan.

Door deze werkwijze ontstaat de juiste match van opdrachtgever met informatiebeveiliger. Spreekt deze werkwijze jou ook aan, en wil je graag via Cqure aan de slag als informatiebeveiliger? Neem dan contact met Cqure op, dan plannen wij graag een afspraak met je in.