Oproep aan alle RvB’s!

De titel zegt het al. Oproep aan alle RvB’s! Maar eigenlijk is het een oproep aan alle managers en ondernemers!

Na bijna vier jaar in de IT security te hebben gewerkt, maak ik me een beetje zorgen namelijk. Waarover? Over internetcriminaliteit. Wij spreken in ons vak, IT security, met meerdere personen van alle lagen binnen ondernemingen, van techniek tot het management. Hierdoor horen en zien we veel van wat er speelt in een onderneming. Zeer veel zelfs. Onder vakbroeders wordt IT security, om internetcriminaliteit te voorkomen en te bestrijden, zeer serieus genomen. Zij kennen de gevaren en tred immers. Echter het bewustzijn bereikt vaak nét niet de bestuurskamers.

Naïef als ik ben ging ik er dan ook altijd vanuit dat IT security in de bestuurskamer juist wél goed op de kaart stond. Internetcriminaliteit is immers een snel groeiend probleem, dat bedrijven zeer ernstig kan beschadigen en uiteindelijk zelfs om kan doen vallen. Ja, ook de allergrootste bedrijven! Maar het vreemde is dat ik steeds meer signalen krijg uit de bestuurskamers dat men zich weinig bewust is van welke implicaties de groeiende criminaliteit op het internet met zich meebrengt. Niet goed. Het is namelijk juist bestuurskamerkost!

De gevolgen van internetcriminaliteit kan voor een onderneming zeer heftig zijn en komt steeds sneller dichterbij dan de meeste ondernemingen zelf denken. De criminelen op het internet zijn continue en met zeer hoge snelheid hun methodes aan het doorontwikkelen met maar één doel: Geld. Of ze dat doen door stelen, bedrijven platleggen of afpersen, is hen om het even. En het meest wrange is dat zij zich vele malen sneller ontwikkelen dan dat ondernemingen hun bescherming en veiligheid momenteel opbouwen.

Waar zit uw zwakke plek in de onderneming? Op welke manieren bent u financieel te raken. En vervolgens, hoe kunt u (grotendeels) voorkomen dat dit uw onderneming overkomt? Want dat kan! Ik verzeker u, voorkomen is beter dan genezen. Dus aan alle heren RvB een oproep: Bescherm uw bedrijf tegen internetcriminaliteit! Hoe?

  • Inventariseer de ‘zwakke’ plekken en gevaren door middel van een goede analyses en een veiligheidstesten.
  • Investeer om uw bedrijf een van een hoger beveiligingsniveau te voorzien tegen deze (ook financiële) bedreigingen!

Heeft u advies nodig? Bel ons; want we adviseren u graag! Vond u deze blog leuk, waardevol of interessant? Deel het dan even met uw volgers! Alvast bedankt!